Kompa cez Dunaj bude premávať v novom režime

14.03.2013 Bratislava

Bratislava - Od novembra do marca absolvovali už niekoľko vecných rokovaní. Na poslednom si vymenili skúsenosti zo skúšobnej prevádzky kompy, ktorá od februára premáva s vyhradeným prednostným pruhom pre obyvateľov obcí Dobrohošť, Vojka nad Dunajom, Rohovce, Bodíky, Horný Bar a Kyselica. Týmto opatrením vodohospodári aspoň čiastočne kompenzujú obmedzenia, ktoré museli obyvatelia týchto obcí výstavbou vodného diela akceptovať.Vďaka zavedeniu skúšobnej prevádzky sa podarilo overiť navrhnutý model a vyskúšať, čo pozitívne pre obyvateľov obcí priniesol, i aké problémy sú s ním spojené. Zo skúseností vyplynulo, že občania po zavedení skúšobnej prevádzky nerešpektovali prednostný pruh, ani dopravné značenie, a tak ako v minulosti, aj teraz vznikali konflikty medzi vodičmi a strážnou službou, či medzi vodičmi navzájom. Preprava kompou každú pol hodinu (ktorá fungovala od 25. februára 2013) sa tiež neosvedčila. Vodohospodári v spolupráci so starostami miestnych samospráv preto navrhli nové prísnejšie opatrenia:
- Od 1. júna 2013 spustiť nový režim.
Prevádzku kompy dobudovať s vyznačením prednostného pruhu pre 6 vozidiel na oboch brehoch Dunaja, pred vstup na kompu umiestniť semafory, prejazdové rampy a spomaľovacie retardéry.
(Pri týchto opatreniach nebude na riadenie motorových vozidiel potrebná strážna služba, pretože obyvatelia dotknutých obcí vstúpia na kompu cez prejazdovú rampu a signalizačné zariadenie prednostne)
- V obciach nainštalovať elektronické informačné tabule, ktoré budú informovať o aktuálnom stave premávky na kompe.
- V máji 2013 sprevádzkovať kamerový systém, s prepojením na webové stránky obcí a Vodohospodárskej výstavby, na ktorých môžu obyvatelia priamo („naživo“) sledovať premávku na kompe.
- Nežiaduce incidenty, či iné porušenie predpisov pri premávke na kompe, zaznamenané na kamerový systém, bude riešiť Policajný zbor SR.
- Informačné tabule s novým prevádzkovým poriadkom umiestniť hneď za odbočkou z hlavnej cesty a ich obsah zverejniť aj v maďarskom a anglickom jazyku.
- Osadiť ďalšie dopravné značenie (zníženú rýchlosť na 30 km/h pre dopravné prostriedky, značením vymedziť pohyb chodcov, dopravná značka Pozor chodci!).
- Upraviť interval premávky kompy podľa aktuálnej potreby, minimálne raz za hodinu, resp. ak pred kompou čaká 5 a viac vozidiel na nalodenie, realizovať ich prepravu. 
V letnej plavebnej sezóne bude kompa premávať dlhšie: posledná plavba z obce Vojka pri Dunaji sa uskutoční o 23.00 hod.
- Opatrenia sa dotknú aj prepravy motocyklov:
Na kompu ich pracovník SVP, š.p. vpustí len v takom počte, aby sa zmestili do stredového priestoru medzi nalodenými motorovými vozidlami (ich počet bude obmedzený veľkosťou prepravovaných motocyklov, čo znamená približne 5 motocyklov).
- Do budúcej letnej sezóny (2014) zaobstarať novú priestrannejšiu a na prevádzku vyhovujúcejšiu kompu, resp. zabezpečiť rekonštrukciu starej kompy.
O všetkých dôležitých otázkach týkajúcich sa prevádzky kompy sa občania môžu osobne informovať na úradoch miestnej samosprávy, na webových stránkach obcí, ako aj na stránke Vodohospodárskej výstavby, š.p. www.vvb.sk 
Na záver starostovia obcí Ing. Donald Álló (Vojka nad Dunajom), Štefan Bodó (Horný Bar), Robert Soós (Bodíky), Jozef Boráros, (Dobrohošť), Bc. Eugen Horváth (Rohovce) a JUDr. Pavol Hideghéti (Kyselica) spolu s vedením Vodohospodárskej výstavby, š.p. konštatovali, že po 20. rokoch od postavenia Vodného diela bude prevádzka kompy cez Dunaj konečne slúžiť obyvateľom obcí pri VD Gabčíkovo.
 

Vyberte región